Geschiedenis

Ondanks dat Amersfoort in 1938 veel bakkers telde, durfde mijn vader W.J. Mekking het aan om op de Leusderweg de bakkerij van de heer Henk Fliek over te nemen. De bakkerij droeg toen de naam ‘De Nieuwe Oven’. Een naam die het bedrijf te danken had aan de nieuwe oven die hij had gekocht, één van de eerste in Amersfoort en omstreken! Op een van de foto’s staat mijn vader zo trots als een pauw op de foto bij zijn bakfiets.

De naam van de bakkerij is in de loop der jaren veranderd. Op een van de foto’s sta ik, Frans, op de voorgrond, links mijn moeder Ros, in het midden mijn zus Stenny en daarnaast een winkeljuffrouw. Deze foto is gemaakt tijdens ‘de week van het brood’ in 1956 en de uitstalling van de bakkerij die op dat moment Luxe Brood en Banketbakkerij W.J. Mekking was genoemd.

Nadat ik de bakkersopleiding had gevolgd kwam ik in 1966 in de zaak werken, nadat ik eerder voor andere bakkers had gewerkt. Mijn vader vond dit belangrijk om ook in de ‘bakkerij’ van anderen te kijken en ervan te leren. Later heb ik de bakkerij overgenomen en er kwam de naam Frans Mekking Brood & Gebak op de gevel te staan.

Inmiddels ben ik ruim 57 jaar werkzaam in het bakkersvak. Het is nog steeds mijn lust en mijn leven, het verveelt mij niet. Ik zeg altijd mijn hobby is mijn vak, zodoende heb ik altijd zin in bakken gehad en doe ik het nog steeds met veel plezier. We maken nog steeds verschillende heerlijkheden van vroeger, dat verleer je nooit en de klanten vinden het heerlijk.

Het bedrijf is door de jaren heen flink gegroeid. Naast de winkel en bakkerij op de Leusderweg zijn er twee winkels bijgekomen, op de winkelcentra De Biezenkamp in Leusden en Schothorst in Amersfoort. We hebben een hecht team van bakkers en winkeldames en -heren, met elkaar zorgen we dagelijks voor veel tevreden klanten!

Mijn dochter Alinda werkt mee in het bedrijf en regelt alles omtrent de winkels. Tevens neemt zij een stuk administratie voor haar rekening en ook bijvoorbeeld de website.

Al onze producten worden dagelijks vers gemaakt in onze eigen bakkerij op de Leusderweg. Vanuit hier brengen wij alles ’s morgens vroeg naar onze winkels, elke dag vers, elke dag lekker.

We hebben een groot assortiment producten. Zo hebben we verschillende heerlijkheden ‘van vroeger’. Wat dacht u van amandelkrullen, zoete krakelingen, chocolade batons en de overheerlijke koggetjes. Ook maken wij dennekoeken, die zullen sommige klanten nog van vroeger uit het zwembad kennen.
Ons broodassortiment bestaat uit wel 60 soorten, van volkoren tot wit, met zaden en granen of hele korrels. Op vrijdag en zaterdag maken wij extra soorten brood speciaal voor het weekend.
En dan zijn er nog onze heerlijke tompoucen, saucijzenbroodjes, rozijnenbollen en kaasbollen.

Ik hoop u in één van onze winkels te mogen begroeten en u te verrassen met onze producten!

Groeten,
Frans Mekking